Niels Michelsen Huser Niels Michelsøn ble eier av Huser trolig i 1668, samme år han som trolovet møtte hos sogneprest Ole N. Krog i prestegården på Kirkøy, sammen med sin svigerfar, Stener Andersøn Viker Niels hadde ingen presteattest med fra sitt hjemsted i Bohuslen, derfor måtte svigerfaren gå god for ham hos presten ved å sette sitt segl i kirkeboken, der presten blant annet har skrevet: «men eftersom Karlen eller Festemanden værer aff Wigen, da haffuer Pigens Fader, Den Dannemand Stener Wiger loffett for hannem, Sig at vilde holde mig, Herrens Ringe Tienere, skadisløs, om saa er, at nogen tiltale som dog icke formodit, her offer kunde foraarsagis.
Steners datter het Anne, og hun var tre år eldre enn Niels. De ble ektevidd og bosatte seg på Huser, nabogården til Viker. Svigerfaren som synes å ha hatt meget til overs for Niels, gav økonomisk støtte da Huser ble kjøpt. Stener Andersøn var en av Asmaløys mest ansette menn, bra eiendom og mange dyr.
Niels Michelsen, som fra nu av kaltes Niels Huser, var en arbeidsom og bra kar. Med sitt fredsommelige sinn og ærlige opptreden vant han alles hjerter og ble til stor glede både for sin egen familie, for den familie han hadde giftet seg inn i, og for sine mange venner. Utenom gårdsdriften gav han seg også senere ut på fiske. Han drev en del fraktfart med gods og passasjerer. Til det bruk hadde han en litt større båt. Ofte fraktet han folk til steder på den annen side av fjorden. Især til og fra Tønsberg.
En fredagsnatt, den 22. november 1689, kom Niels Huser fra vestsiden av fjorden med frakt og fire passasjerer. En av disse het Lars Koch. De ble overrasket av storm med høy sjø, og uværet tiltok i styrke. Navigasjonen måtte gå på lykke og fromme i den belgmørke novembernatt. Fyrlamper eller lys på land som kunne veilede de sjøfarende, var det ikke dengang. Det uunngåelige skjedde.
Helt ved Vesterøy, en knapp halvtime fra hjemstedet, totalforliste båten utenfor Vaugertangen, og alle druknet. Slik endte Niels Michelsøns dager. Et kort og fredsommelig liv med en voldsom slutt. En «ærlig og god Dannemand» var gått ut av tiden og fikk sin grav i havet, dette uberegnelige element som også tok en av hans sønner, og hvor hans berømte etterkommer, Roald Amundsen, forsvant syv generasjoner senere. [4]
- Niels Huser som var lagr.m. 1686 og 1687 er nok Niels Michelsen fra Viker. Han druknet fredag natten til 22.11.1689, «en ærlig og fredsommelig dannemand», sammen med Laur. Koch begge av Hvaler, med 4 passasjerer straks utenfor Vikertangen på hjemreise fra Vesterfjorden på en fraktgang. Han var i 1664 20 år gl. og tjenestedreng på Li, hvor han også bodde 1670-82. Det siste året var han lagr. m. fra Li, 1686 og 1687 lagr.m. fra Huser. Etter sin svigerfar fikk han en part i Li. Bilde av et hus som Niels Michelsen skal ha bodd i, finnes hos Arne Johansen 37.6, og film av det i Fylkesmuseet, Sarpsborg. H. A. Veel, Roald Amundsen, Slekt og miljø, sier at Niels Michelsen i 1667 hadde plass på Huser N. og at han ble eier av Huser trolig i 1668 og fikk økonomisk støtte av svigerfaren da Huser ble kjøpt. Men Huser N. eides av adel og kirke til 1722. At Paul Nielsen på Huser S. skulle være Niels Michelsen's sønn, er lite trolig, da han kom til Hvaler i 1700. At Niels Michelsen skal være sønn av Michel Østerred i Bullaren, er ikke umulig.
Gift 25.10.1668 (trol. 3. pinsed. 12.5) med Anne f. ca. 1642, bgr. 4.12.1701, 60 år+ 3 mndr. «Hun var et ret Guds barn», skriver presten. Datter av Stener Andersen Viker.
Barn:
1. Johanne bgr. 30.8.1670 fra Li, 44 uker+ l dag.
2. Johannes f. 1671, se Utgård Ø.
3. Hans bgr. 2. adv. (10.12) 4 år og nesten 4 mndr.
4. Anne f. 1673, g. 1703 m. Ole Biørnsen.
5. Hans f. 24.5.1686 på Huser. Han kunne lese i bok, heter det i kirkeboken ved hans død. Etter morens død bodde han hos søsteren, som var g.m. Ole Biørnsen Huser, til sitt 20 år, da han gikk til sjøs til Spania. På en reise fra Calais druknet han og 7 folk med ham, mens skipperen ble reddet, ved Melløene på Viksiden 12.8.1708. Han ble funnet og bgr. 23.12, og likpreken over ham ble holdt 20.1.1709. [3]
|