Person ID: I937 Anene til Jan Roger Holmberg |  Sist endret: 2 Aug 2017
Has no ancestors but more than 100 descendants in this family tree.
Sigurd Fåvnesbane
- Ja, ukjent dato
Død
Ja, ukjent dato
Familie
Brynhild Budladatter
Barn
+
1. Åslaug Sigurdsdotter f. Ca 755, Sweden
Åslaug Sigurdsdotter
Ca 755 - Ja, ukjent dato
Kallenavn
Kråka
Fødsel
Ca 755
Sweden
Død
Ja, ukjent dato
Far
Sigurd Fåvnesbane
Mor
Brynhild Budladatter
Familie
Ragnar Lodbrok Sigurdsson f. Ca 750, Denmark
Barn
1. Bjørn Ragnarsson f. Ca 745, Uppsala, Uppsala, Sverige
2. Geva of Westfold f. Ca 752, Vestfold, Norge
3. Ragnhildir Ragnarsdottir f. ansl 760, Dublin, Ireland
4. Ubbe Ragnarsson f. ansl 770, Dublin, Ireland
+
5. Sigurd Orm-i-Øye Ragnarsson, av Danmark f. Ca 782, Jylland, Denmark
6. Ivarr I "the Boneless", King of Dublin & York f. ansl 790
+
7. Ålov (Olof) Ragnarsdatter f. Ca 802
8. Yngvar (Ingvar) Ragnarsson f. 802, Jutland, Denmark
Denne 'mod' endrer formatet på Person-profilen på flere måter
for å gjøre det mer lesbart. For eksempel:
Den flytter noen av personens hendelser under foleldre og familiedataene,
Tilføyer overskrifter (f. eks. Foreldre, Familie eller Familier, Media, Hendelseskart) over hver datablokk, og
Flytter 'metadata' (f.eks. personID, dato for siste endring, og linker til Gruppeskjema og Familiediagram) til headinger.
Den utfører et antall tilleggsendringer, hvorav noen er kontrollert av 'mod' opsjoner.
Se the Wiki article for detaljer.
This mod changes the layout of Event dates and places,
combining them into one cell so that the date never wraps.
It also tries to move the event text (not the comment) onto that same line.
It's fairly subtle; see the mod's Wiki article for details.
The Regroup Person-Move Media mod simply moves the Media section of the Person Profile from below to above the Event Map. It has no mod options
Brynhild Budladatter
I henhold til Volsungesaga er Brynhild datteren av Budle. Hun ble beordret til å avgjøre en kamp mellom to konger: Hjalmgunnar og Agnar. Hun vet at Odin selv foretrakk den eldre kongen Hjalmgunnar, men hun besluttet likevel for at Agnar skal være kampens seierherre. For dette dømte Odin valkyrien til å leve livet som en vanlig, dødelig kvinne, og fengslet henne i en fjerntliggende festning bak vegger av skjold på toppen av fjellet Hindarfjall i Alpene. Han dømmer henne til å sove på en sofa som var omgitt av ild og flammer inntil en mann redder henne og gifter seg med henne. Helten Sigurd Fåvnesbane («Siegfried» i Nibelungenlied), arving av Volsungætten, og den som drepte dragen Fåvne, kommer til festningen. Han vekker Brynhild ved å fjerne hennes hjelm og kutter av hennes ringbrynje. Han blir øyeblikkelig forelsket i henne og ber henne gifte seg med ham ved å gi henne den magiske ringen Andvaranaut. Han lover deretter å komme tilbake og gjøre henne til sin hustru. Han drar fra festningen og mot hoffet til Gjuke, burgunderes konge.[1]
Gjukes hustru, trollkvinnen Grimhild, ønsker at Sigurd skal gifte seg med hennes datter Gudrun («Kriemhild» i Nibelungenlied), hun gir Sigurd en magisk trylledrikk som gjør at han glemmer alt om Brynhild. Sigurd gifter seg snart med Gudrun, og da Grimhild hører om Sigurds løfte til Brynhild beslutter hun gjøre den tidligere valkyrien til hustru av sønn Gunnar («Gunther» i Nibelungenlied). Gunnar drar for å fri til Brynhild, men ble forhindret av ringen av ild rundt festningen. Han forsøker å ri gjennom flammene med hesten sin, og deretter med Sigurds hest Grane, men feiler igjen. Sigurd bytter deretter skikkelse med ham og går gjennom flammene. Forkledd som Gunnar gifter han seg med Brynhild, og de blir der i tre netter, men Sigurd legger sin nakne sverd mellom dem som bevis på at han ikke tar hennes jomfrudom før han gir henne til den egentlige Gunnar. Sigurd og Gunnar får deretter sine egne skikkelser mens Brynhild tror at hun har giftet seg med Gunnar.
Brynhild kaster seg på Sigurds likbål, illustrasjon av Arthur Rackham. I Diktet Brynhild på helferd fortelles det at først ble Sigurd brent, og deretter ble Brynhild lagt på en rikt dekorert vogn og så brent.
Senere krangler Gudrun og Brynhild om hvilke av deres ektemenn som er den største. Brynhild skryter av at selv Sigurd ikke var modig nok til ri gjennom flammene. Gudrun avslører at det faktisk var Sigurd som red gjennom ringen av flammer, og det gjør Brynhild rasende og svartsyk over at hun er blitt lurt. Sigurd, som nå husker sannheten, forsøker å trøste henne, men uten hell. Brynhild konspirerer sin hevn for å egle Gunnar til å drepe Sigurd ved å fortelle ham at Sigurd hadde ligget med henne som en kvinne, selv om han hadde sverget at han ikke hadde gjort det. Gunnar og hans bror Hogne («Hagen» i Nibelungenlied) var altfor redde til selv å drepe Sigurd da de hadde sverget brorskap til Sigurd. De ansporet derfor sin yngre bror Guttorm til å drepe ham[2] (en del eddadikt forteller at Guttorm drepte Sigurd i skogen sør for Rhinen mens Sigurd sov[3]).
Brynhild selv drepte Sigurs tre år gamle sønn, og deretter lot hun seg selv dø av egen vilje. Da Sigurds gravbål brant kastet hun seg på det – og således dro de sammen til Hel og de dødes rike.
I en del eddadikt som Sigurðarkviða hin skamma beleiret Gunnar og Sigurd festningen til Atle, Brynhilds bror. Atle tilbød sin søsters hånd i ekteskap i bytte for en fred, noe Gunnar godtok. Imidlertid hadde Brynhild sverget på å gifte seg med kun Sigurd, men blir lurt til å tro at Gunnar faktisk er Sigurd.[4]
I henhold til Volsungesaga fødte Brynhild en datter, Åslaug, som noe selvmotsigende skulle Sigurd være far til. Aslaug ble senere gift med Ragnar Lodbrok. Både Åslaug, også kalt «Kråka», og Ragnar Lodbrok ble viktige mytologiske figurer i den norrøne litteraturen. Referanser
^ Byock, Jesse L.: The Saga of the Volsungs. London: Penguin, 1990. ISBN 0-14-044738-5.
^ Byock, Jesse L.: The Saga of the Volsungs.
^ «Gudrunarkviða I», se Bellows, Henry Adams (overs.) (1923): The Poetic Edda: Oversettelse fra norrønt med en introduksjon og noter. New York: American-Scandinavian Foundation. Reprinted Lewiston, NY: Edwin Mellon Press. ISBN 0-88946-783-8. Også tilgjengelig hos Sacred Texts: Sagas and Legends: The Poetic Edda. En HTML-versjon avskrevet med nye anmerkninger av Ari Odhinnsen, tilgjengelig hos Northvegr: Lore: Poetic Edda) – Bellows oversettelse.