Skriv ut Legg til bokmerke
Ulrik Fredrik Gyldenløve

Ulrik Fredrik Gyldenløve

Mann 1638 - 1704  (Alder 65)
Person ID: I13482   |  Sist endret: 8 Des 2018
   Has no ancestors but 6 descendants in this family tree.

Personlig informasjon    |    Media    |    Notater    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF
Date/Place spacing for
  • Navn Ulrik Fredrik Gyldenløve
    Slektskapwith Erik Holmberg
    Fødsel
    20 Jul 1638
    Bremen, Tyskland Finn alle personer med hendelser på dette stedet
    Død
    17 Apr 1704
    Hamburg, Tyakland Finn alle personer med hendelser på dette stedet
  • Familie

    Famile ID: F1168 Gruppeskjema  |  Familiediagram  |  Sist endret: 8 Des 2018  
    Kone Kristense Klausdatter (ID:I13483)
    f. Skien, NorgeFinn alle personer med hendelser på dette stedet
    Ekteskap Type: ikke gift
    Barn 
    + 1. KvinneAnna Mathiasdatter (ID:I13481)
    Date/Place spacing for
  • Bilder
    Ulrik Frederik Gyldenløve, stattholder i Norge fra 1664 til 1699.
    Ulrik Frederik Gyldenløve, stattholder i Norge fra 1664 til 1699.
    Ukjent kunster, Larvik Museum
  • Hendelseskart

    Link til Google MapsFødsel - 20 Jul 1638 - Bremen, Tyskland Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 17 Apr 1704 - Hamburg, Tyakland Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 
    • Etter kona Karis død i 1695, giftet Tord Paulsen Skjeggenes seg med Anna Mathiasdtr., som ifølge en gammel familietradisjon skulle være en datter av Norges stattholder Ulrik Fredrik Gyldenløve og en Kristense Klausdtr. fra Skien, født utenfor ekteskap på begynnelsen av 1670-tallet. Om dette virkelig er tilfelle, er ikke godt å si. Det fortelles at Anna ble satt bort, og oppfostret hos Mathias Stub, en yngre halvbror av Gyldenløves personlige venn Niels Stub. Bakgrunnen var at Gyldenløve ønsket å skjule sin utenomekteskapelige affære, fordi han da var forlovet med den unge Antoinetta Augusta av Aldenburg. Kanskje ble vennen Niels Stub og hans halvbror Mathias enige om å hjelpe Gyldenløve ved å ta seg av barnet. Familietradisjonen ser i hvert fall nok en bekreftelse på det fornemme farskapet ved at Annas eldste barnebarn fikk navnet Ulrik; en oppkalling etter oldefaren Ulrik Fredrik Gyldenløve. [1]

    • Ulrich Friedrich ble født i Holstein sommeren 1638. Han var sønn av kong Frederik 3 og adelskvinnen Margrete Pape. Som gutt ble han hentet til slottet i København og var siden i kongens tjeneste. Gyldenløve var en dyktig strateg, politisk og militært. Etter innsatsen i krigen mot Sverige gjorde han seg fortjent til viktige stillinger. Han ble utnevnt til Norges stattholder i 1664 og kommanderende general to år senere. Han tilhørte den innerste kretsen av kongens politiske rådgivere og brukte sine talenter til beste for enevoldsstaten. Men også for å sikre seg selv og sin etterslekt. Da grevskapet Larvik ble opprettet hadde han alle kort på hånden og spilte dem godt. Gyldenløve fikk tittelen ”Høye Excellence” som følge av sin høye rang. Navnet Gyldenløve fikk han som sønn født utenfor ekteskap av en oldenborgsk konge. Gyldenløve brukte den opprinnelige formen ”Guldenlew” gjennom hele sitt voksne liv.
      Gyldenløve hadde erfaring som stattholder og kriger, men omorganiseringen av en by bød på nye utfordringer. Den viktigste drivkraften i arbeidet var økonomisk gevinst, og med kongemakt i ryggen var det ingen ting som kunne stoppe satsingen. Byen var en gullkantet investering og ga anerkjennelse og prestisje ute i Europa. Larvik skulle dessuten bli en perfekt ramme for all pomp og prakt som helstatens fremste adelsmann måtte framvise når kongen eller andre høye gjester kom til Norge.
      I 1675 brøt det ut krig mellom Danmark-Norge og Sverige. Gyldenløve førte kommandoen i det sønnenfjelske gjennom hele krigsforløpet. Sommeren 1677 var stattholderen 39 år gammel. Han hadde nettopp hatt stor suksess med sitt dristige angrep på Marstrand og Karlsten festning, og i påvente av videre framrykking mot Göteborg reiste han til Larvik for å gifte seg – ”um meine liebste die Hand zu geben” som han senere skrev i et forklarende brev til kongen. Antoinette Augusta komtesse Aldenburg var 12 år gammel første gang hun møtte Gyldenløve, hun var 17 år da ekteskapet ble inngått og hun skulle fra da av tituleres med ”Hennes Høye Nåde”.
      I ettertiden ble det skapt et bilde av Gyldenløve som tapper og omgjengelig, en mann som gjerne ville framstå som sterk og som ikke gikk av veien for lystighet. Han etterlot seg et sterkt inntrykk hos mennesker han møtte. ”Han var en mild og nådig Herre, ja han var en Fader for Norge i krigens tid” er et av utsagnene som er bevart om han. [2]
  • Kildereferanser

  • Kilder (Log in)  Kilder (Log in)


    Sidene drives av The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0.5, skrevet av Darrin Lythgoe © 2001-2024.

    Redigert av Jan Roger Holmberg. | Retningslinjer for personvern.