Tor Spydevold, fotballspilleren

Thor Spydevold
Tor Spydevold

Thor Spydevold begynte fotballkarrieren i Greåker IF der hans far, FFK-legenden Bjørn Spydevold var spillende trener for A-laget. I 1958 var Bjørn Spydevold med på å spille Greåker opp i Hovedserien, og året etter nådde laget semifinalen i Norgesmesterskapet etter en sensasjonell 3-0-seier over Brann i Bergen i kvartfinalen. I semifinalen var det derimot bråstopp med 0-2 for Sandefjord.

Våren 1961 debuterte 16-årige Thor for Greåkers A-lag som nå var inne i sin tredje strake sesong i landets øverste liga. Ungkalven markerte seg raskt som en målfarlig angriper på et lag som kjempet i toppen av sin avdeling. FFK banket Sarpsborg 3-0 i siste bortekamp i 1966.

Fra en kamp på 60-tallet, fra venstre: Rolf Sten «Olsa» Olsen, Thor Spydevold og Hans-Jacob «Jappen» Mathisen
Fra en kamp på 60-tallet, fra venstre: Rolf Sten «Olsa» Olsen, Thor Spydevold og Hans-Jacob «Jappen» Mathisen. (fra Tors utklippsbok)

Til sesongen 1961/62 var seriesystemet endret. Man hadde avskaffet de to avdelingene i Hovedserien, for så å slå disse sammen til én serie hvor man skulle spille vår/høst – mye slik vi kjenner det i dag. Dette gjorde man ved at 16 lag spilte mot hverandre i halvannet år. De åtte dårligste rykket så ned, mens to rykket opp, slik at man sto igjen med én serie med ti lag. Serien ble kjent som Maratonserien, og ved serieslutt lå Greåker nest sist. Dermed rykket laget ned, og Thor Spydevold meldte overgang til Sarpsborg FK. Spydevold spilte totalt 19 toppseriekamper for Greåker og scoret åtte mål. I 1962 ble han klubbens toppscorer med syv mål.


Bjorn Spydevold og fotballen
Tors far, Bjørn Spydevold med fotballen. (fra Tors utklippsbok)

I Sarpsborg fikk Thor nok en gang sin far Bjørn som trener. Tor var fortsatt junior, men spilte allikevel halvparten av SFKs kamper dette året. I årene som fulgte var han fast på laget. Både FFK og SFK vant sine åpningskamper i serien 1964. Interessen var enorm da lagene møttes i 2. runde på Stadion. 11.500 tilskuere fikk se en knallhard batalje som FFK til slutt vant 2-1. I det dommeren blåste av kampen havnet Thor Spydevold i håndgemeng med FFKs Rolf Olsen. Begge ble belønnet med en kamps karantene. Selv om FFK tok seriesølv i 1964 var det ting som tydet på at Østfoldfotballens maktsentrum var i ferd med å flytte seg 17 kilometer oppover Glomma. Det ble bare 5. plass i serien i 1965 for FFK, mens far og sønn Spydevold vant seriebronse med SFK i både 1964 og 1965.


Fra en kamp mot Brann da Thor spilte på SFK i tiden 1963-65
En kamp mot Brann da Thor spilte på SFK i tiden 1963-65.. (fra Tors utklippsbok))

I 1966 ble Bjørn Spydevold ansatt som trener for sin gamle klubb FFK, og sønnen fulgte etter. Dette skulle vise seg å bli et vellykket klubbytte. FFK vant NM etter 3-2 over Lyn i finalen, og kom på andreplass i serien. Som sin far framstod Spydevold etter hvert som en meget anvendelig spiller, som kunne fungere bra i de fleste posisjoner på banen.

Mot slutten av 60-tallet spilte han mest i forsvaret, men da han kom tilbake etter et lengre skadeavbrekk sommeren 1969, ble han prøvd på midtbanen i en playmaker-rolle, noe som var en suksess. Omplasseringen bidro til at FFK presterte en overraskende sterk høstsesong, og tok sølv i både serie og cup. I 1967 og 1968 spilte Thor Spydevold samtlige seriekamper for FFK, og i 1969 og 1970 misset han bare én i hver sesong.

Thor Spydevold debuterte på U-landslaget i 1965 borte mot Danmark. Det ble totalt seks U-lagskamper i perioden 1965-67. 18. juli 1968 debuterte han på A-landslaget borte mot Island, en kamp Norge vant 4-0. Spydevold leverte en overbevisende debut som midtstopper. Thor spilte midtstopper sammen med Nils Arne Eggen.


DEBUT: Her får Thor Spydevold (til høyre) drakt nummer tre til sin første landskamp av uttakningssjef for landslaget, Einar Jørum
DEBUT: Her får Thor Spydevold (til høyre) drakt nummer tre til sin første landskamp av uttakningssjef for landslaget, Einar Jørum (fra Tors utklippsbok)

Thor Spydevold debuterte på U-landslaget i 1965 borte mot Danmark. Det ble totalt seks U-lagskamper i perioden 1965-67. 18. juli 1968 debuterte han på A-landslaget borte mot Island, en kamp Norge vant 4-0. Spydevold leverte en overbevisende debut som midtstopper. Thor spilte midtstopper sammen med Nils Arne Eggen.

I sin tredje kamp, da Norge klarte 1-1 mot Sverige på Ullevål i september samme år, spilte han fremragende og ble kåret til lagets beste spiller. Deretter var han mer eller mindre et fast innslag på landslaget. Han spilte for det meste som forsvarer, men også på midtbanen. Gullklokka fikk Spydevold 3. august 1972 borte mot Island. Thor Spydevold spilte sin siste A-landskamp den 1. november 1972. Norge tapte hele 0-9 mot Nederland i Rotterdam. Kampen var jevnspilt i første omgang. Stillingen var 1-0 ved pause. I andre omgang ble det mange baklengsmål. Nederland hadde stjerner som Johan Cruyff og Johan Neeskens på laget, og de spilte VM-finale like etterpå

I 1971 vendte Spydevold tilbake i Sarpsborg, der han atter en gang fikk sin far som trener. Storhetstiden til SFK var derimot over, og i 1974 rykket klubben ned fra toppserien for hittil siste gang. Etter dette valgte Spydevold å gi seg som aktiv, og i årene som fulgte var han trener for lag i lavere divisjoner, bl.a. Tistedalen, Borgen, Sparta, Gresvik, Askim og moderklubben Greåker IF. Thor Spydevold, til høyre, sammen med Morten Hanssen, FFKs toppscorer i 1988 og 1989.

Ved siden av allsidigheten hadde Spydevold flere særtrekk til felles med sin far; den ranke, høyreiste holdningen, løpesettet, elegansen i ballbehandlingen, taklingsstyrken, og det sterke hodespillet. Han framstod i yngre år først og fremst som en målfarlig angriper, men takket være sitt fine overblikk og spillerintelligens huskes han likevel best for sine prestasjoner i rollen som tilrettelegger og strateg.

I 1975 var Tor spillende trener på Greåker. Senere trente han Tistedal, Borgen og Gressvik, og han tok trenerutdannelse, med høyeste grad. Under Reine Almquist på andre halvdel av 80-tallet var Spydevold FFKs hjelpetrener, og han var også engasjert i klubbens ungdomsavdeling. På midten av 90-tallet var han med i FFKs Sportsutvalg.

Thor Spydevolds meritter:
17 A-landskamper i FFK (1968-1970)
11 A-landskamper i Sarpsborg (1971-1972)
4 U-landslagskamper i FFK (1967)
2 U-landslagskamper i Sarpsborg (1965)
2 europacupkamper (1967) Norgesmester 1966 Cupfinalist 1969
82 eliteseriekamper i FFK (1966-70)
17 eliteseriekamper i Greåker (1961-62)
95 eliteseriekamper i Sarpsborg (1963-65, 1971-72, 1974)