Mathis og lnger Helene giftet seg 24/9 i 1820 og bodde på HOLM i Torsnes. Her fikk de sine første barn. Mathis var da i tjeneste på Heie gård i Torsnes. De flyttet rundt på flere plasser i Torsneslandet. Nevnes kan: Holm, Egelund, Stutebingen, Dammen, Tangen og Marikova. Mathis var en kjent skikkelse i Torsnes, og helt til i disse dager har det blitt fortalt en historie om han som har gått i folkemunne siden.
Mathis levde som fisker og husmann på Marikova, en liten øy som ligger like utenfor Torsneslandet mot Øra. Etter at konen lnger Helene døde bestemmte han seg for å flytte inn til fastlandet, og med på flyttetlasset i båten hadde han grisen sin, men uhellet var ute og grisen fallt i vannet og druknet.
En annen historie om Mathis er at han fikk det ene øret skutt av i kamp mot Svenskene rundt 1814. Svenskene hadde visstnok flere menn plassert på øyene utenfor Torsneslandet. Døde 85 år gammel på Refsahlholmen. ( Det står mye om han i Gårder og slekter i Borge og Torsnes : Bind 5 side 110-111.)
Igum og Svarteboka (Fredriksstad Blad 17.januar 1939. Fra Lars Akers samlinger).Han hadde Svarteboka, ble det fortalt, og var så ubegripelig bevandret i de kunster boken gav veiledning i. Ved hjelp av denne løste og bandt han alle ondskapsfulle hinmenner som var på ferde i bygden til alminnelige kristenfolks fortred og ergrelse.
Mathis het en mann fra en av Nes-plassene. Før han kom dit, tjente han hos presten på Heie. Mathis kjørte en dag til Sarpsborg for å få malt korn ved mølla. Det var alminnelig det den gang. Alminnelig var det også at man kunne betale malingsbebyret enten pr. kontant eller også med et kvantum av melet som ble malt. Igum ønsket helst å betale kontant og sendte penger med Mathis i denne anledning. Fremkommet til Sarpsborg drakk imidlertid Mathis opp pengene i form av brennevin. For malingen betalte han av kornet som var malt.
Da han kom hjem, bebreidet presten ham for å ha drukket opp pengene istedenfor å betale ved møllen. Dette skjedde uten at Igum først hadde kontrollert den beholdningen han kom tilbake med. Overleveringen av fortellingen er fra Mathis selv, som for sitt bare liv ikke kunne begripe hvor presten fikk teft av dette fra. Men at det skyldtes Svarteboka, var både han og andre på det rene med.
Under krigen hadde svenskane skutt øret av Mathis. Han bodde da på Egelund, ikke langt herifra, men flyttet til Marikova. Etter noen år reiste han fra Marikova. Da hadde han med seg en gris. Den drukna i en dam bort med fjellet her. Han Mathis hadde sett poteter borti her, så skulle de ha poteter til helga. Da gravde de opp settepotetene og tok dem til middag
.